Tale i S-helg (studentenes helg):

Kjære medstudenter

Hjertelig velkommen til UKA. I år skriver vi som kjent 2009, og det betyr at vi om få måneder går løs på et nytt tiår. For de fleste innebærer ethvert nytt år nye muligheter, der vi står på nyttårsaften og funderer på hva de neste 365 dagene vil bringe. For min egen del vil 2010 trolig bli preget av jakten på en jobb, jeg er nemlig etter planen ferdig med studiene til våren. Samfundet fyller ikke minst hundre år til høsten, så derfor vet jeg faktisk allerede nå hva jeg skal gjøre 1. til 10. oktober neste år.

Men til tross for at få ting er mer spennende enn å rette blikket mot morgendagen, mot 10-tallet, er det samtidig få ting som er like morsomt som å se tilbake, mimre og la nostalgien senke seg over salen. Hvert tiår blir gjerne tilskrevet sin egen mentalitet og stil, både på musikkfronten, politisk og motemessig, og hva kommer vil egentlig til å fokusere på når vi under UKA-19 skal på den store 00-tallsfesten, der for øvrig en evig ung Alexander Rybak spiller ”Fairytale” to ganger til alles begeistring.

Grunnen til at jeg synes akkurat dette tiårsskiftet er så interessant er ikke overraskende at 00-tallet er det første tiåret der jeg virkelig kunne ta selvstendige valg, oppleve livet utenfor de grensene foreldrene mine satt og reise dit eventyrlysten tok meg. Det er en endring i tilværelsen jeg er sikker på at de fleste her i salen kjenner seg igjen i.  Ved årtusensskiftet var jeg 15 år, og ikke så langt unna å begynne på videregående. Høsten 2009 har jeg studert fire år i Trondheim, og det sier seg selv at alle her som har gjennomgått en lignende reise de siste ti årene har vokst enormt som personer.

Så hva er det egentlig vi vil huske fra 00-tallet?

I år 2000 får moskeen på Grønland i Oslo tillatelse til bønnerop hver fredag, og U2 synger ”Beautiful Day” for første gang. Vladimir Putin blir valgt til president i Russland.

Året etter blir Wikipedia lansert. Terrorister angriper World Trade Center i New York, og fører til at amerikanerne og deres allierte – deriblant Norge – går inn i Afghanistan.

1. januar 2002 blir euroen gjengs valuta i mange europeiske land. Åsne Seierstad utgir ”Bokhandleren i Kabul”, og prinsesse Märtha Louise gifter seg med Ari Behn i Nidarosdomen.

2003 er ”The year of the Matrix”, da både ”Matrix Reloaded” and ”Matrix Revolutions” har premiere. Irak-krigen er et faktum, så også Maud Angelica Behn.

Den røde planeten Mars får i 2004 besøk fra Jorden i form av den lille roboten Spirit. Vladimir Putin blir gjenvalgt som president i Russland, og Google lanserer Gmail. En internettapplikasjon kalt Facebook dukker også opp.

I 2005 blir Michael Jackson frikjent for alle anklager om utukt, men til tross for alle ryktene dukker han verken opp på Live 8 eller UKA-05. Den rødgrønne regjeringen innleder sin første periode, og uværene Gudrun, Kristin og Katrina er klare tegn på et klima i endring. Fugleinfluensaen herjer i media.

Nintendo Wii og Playstation 3 ser dagens lys i 2006, og fører til at mange spiller bowling og tennis i stua. James Brown dør.

2007  var året da Apples iPhone for første gang ble presentert. Den siste boken i serien om Harry Potter kommer på markedet, og statsminister Jens Stoltenberg forteller oss om ”månelandingsprosjektet”, altså reduksjon av CO2-utslipp fra olje- og gassindustrien.

I fjor ble Vladimir Putin valgt som statsminister i Russland, og Barack Obama valgt til USAs president. Finanskrisen setter verdensøkonomien på prøve, og de iherdige studentene i UKA-09 tar fatt på arbeidet med tidenes UKE.

I år døde som kjent Michael Jackson, og svineinfluensaen herjer i media. Barack Obama får fredsprisen. UKA-09 går av stabelen.

Hva det tiåret som står foran oss vil innebære er vanskelig å si. Det viktigste er å ha troen på fremtiden, og gjøre sitt beste for at den ikke blir en skuffelse. Ingenting er umulig for den som står på, men akkurat nå skal vi bare lene oss tilbake for UKErevyen 2009, så starter vi heller forberedelsene til 00-tallsfesten og morgendagen for øvrig etterpå.

God fornøyelse!

Reklame