blast

Fra blæstutstilling, UKA-99. Foto: FG.

 I 2015 fylte UKEkoret Pirum femti år. Siden oppstarten i 1965 har gjengen spredt lystig sang i fjern og nær, og i Trondheim er de for mange selve symbolet på den glade studenten. Dette jubileumsskriftet gir et innblikk i korets historie og tradisjoner.

storsalen

Konsert i Storsalen, 07.10.05. Foto: FG.

Kilder:

 • Øgland, Tom Erik m fl (2002), Øl til frokost – champagne til kvelds, PIRUM 1965-2000, Pirum forlag
 • Piruloger og andre nedtegnelser 1965-2015
 • Encyclopiria (Pirums egen wiki)

Bilder:

Bilder merket «FG» er tatt av Fotogjengen ved Studentersamfundet i Trondhjem

Dagens Pirum
UKEkoret Pirum holder til på Studentersamfundet i Trondhjem, og består i dag av rundt tjue mannlige sangere, alle rekruttert fra Trondhjems Studentersangforening (TSS). Et medlem av Pirum kalles en pirumitt. Kjernevirksomheten er musikalsk underholdning, ikke minst i forbindelse med kulturfestivalen UKA. I tillegg har koret flere undergrupper, for eksempel idrettslaget PirIL.

galla

Pirum i gallaantrekk på Hovedbygget, Gløshaugen, 03.12.11. Foto: FG.

barn

UKEblæst på barneskole, 21.09.09. Foto: FG.

Pirum blir til
I 1961 dro TSS på turné med oktetten «Idungruppa», oppkalt etter forsikringsselskapet de underholdt i etterkant av turen. På repertoaret stod en parodi på det klassiske mannskorverket «Brede seil». Parodien ble laget av krefter i Studentersamfundets Interne Teater (SIT) på slutten av 1940-tallet, et miljø nært beslektet med TSS.

Lignende grupperinger fra TSS, ofte bare omtalt som «Gruppa», opptrådte ved flere anledninger på 1960-tallet. Alle disse gruppene bestod av dyktige og pent kledte sangere. Dette kan ikke sies om det første «blæstkoret» Pirum, som ble etablert for at TSS skulle få beholde Sanger-hybelen under UKA-65. Iført hvite skjorter, underbukser og duskelue markedsførte de UKA ved å fremføre «Brede seil»-parodien 2. oktober 1965.

underbukse

Pirum synger parodien på «Brede seil» før UKA-65.

Til og med UKA-67 kunne hvem som helst fra TSS møte opp i Pirum, men i 1969 ble Pirum en fast gruppe med eget repertoar. Mye av æren for at Pirum fikk sitt særpreg tilskrives den kjente visekunstneren Trygve Hoff (1938-1987), som dirigerte Pirum dette året. Hoff deltok også i TSS og UKErevyen.

hoff

Pirum med rosemalt kontrabass under UKA-69. Trygve Hoff i midten.

Navnet «Pirum», som betyr beruset, er tittelen på en sang fra samlingen «De tre» av Gunnar Wennerberg (1817-1901). Wennerberg var sentral i studentsangmiljøet i Uppsala i Sverige, og er kanskje mest kjent for duettsamlingen «Gluntarne».

De første årene hadde Pirum bare sporadisk aktivitet mellom UKEne, slik som turneer til andre studenterUKEr og kunstnerisk innslag på samfundsmøter. Først fra nyttår 1976 ble det holdt ukentlige øvelser.

jul

Kunstnerisk innslag på julemøtet i Storsalen, 08.12.73. Foto: FG.

Pirumkit
Pirums antrekk kalles pirumkit. Etter Pirum-65 sin første opptreden i underbukser, sydde (les: stiftet) koret seg svarte striebukser. Pirum-69 fulgte opp med dresser fra brukthandler og loppemarkeder.

T-skjorta ble laget til en opptreden i fjernsynsprogrammet «Ferske fjes» i november 1976. Den karikerte sangerfiguren er hentet fra en serie tegninger signert arkitektstudent Torbjørn Ramberg i 1961. Disse tegningene ble mye brukt i TSS-sammenheng på 1960-tallet.

fjes

Pirum under fjernsyns-opptak til «Ferske fjes» på NRK, 18.11.76.

Dagens pirumkit består av følgende elementer:

 • Studenterlue med Sovjet-stjerne bak (til bruk under sangen «Sonja»)
 • Hjemmelaget sløyfe
 • Sjakett med buttons og det man ellers måtte trenge, som for eksempel lommetørkle til bruk under sangen «Stjernenatt»
 • Eplenikkers, selbustrømper og beksømstøvler

Pirumbanken
Pirumbanken er en sandbanke i Nidelven, like øst for Elgeseter bro. Så lenge Banken ligger synlig over tidevannet, er området for Pirums land å regne. Anneksjonspapirene ble undertegnet under UKA-91 av daværende ordfører Marvin Wiseth. Banken er åsted for Pirums «bankemiddag» på NTNUs immatrikuleringsdag.
Den første festmiddagen på Banken ble riktignok holdt av en gruppe arkitekt- og kunststudenter i november 1981, som markedsføring av en vinterkulturfestival. Pirum gjennomførte sin første bankemiddag i september 1990, etter et mislykket forsøk på selve immatrikuleringsdagen. Siden har bankemiddagen vært en tradisjon, kun avbrutt av springflo og flom.

banke

 Pirum på bankemiddag, 11.08.15. Foto: FG.

Til eget land hører også en nasjonalsang med. Teksten til «Pirums nasjonalsang» er Drøbak båtforenings slagord «For livets glade gutter går solen aldri ned», sunget til melodien best kjent som «Det blir atter sol og sommer». Sangen ble arrangert for Pirum i 1978, og døpt til korets nasjonalsang i forbindelse med annekteringen av Pirumbanken i 1991.

Pirum Polytechnique
Alle pirumitter er per definisjon sivilingeniørstudenter, om så bare på «sivilingeniørstudiet i svensk». Med sine sterke bånd til de tekniske fagene ved NTNU, skulle det bare mangle at Pirum stiller med tekniske avanserte gaver når de besøker UKEN i Bergen. Noen eksempler på oppfinnelser:

 • Herons brønn (1988): Vann helles i sluket, sprit kommer ut av kranen.
 • Knacapir (1990): Automat med «adaptiv negativ tilbakekoblet festregulering» som tilbyr drikke tilpasset brukerens alkoholnivå. Utifra en koordinerings- og memoreringstest blir brukeren tilbudt alt fra sterkøl til Farris.
 • Festklokka (1996): Klokke som går med halv fart mellom midnatt og klokken 6, hvorpå all tapt tid hentes inn før klokken 7.
 • Kassejekken (1998): Spesialopptrekker for samtidig åpning av alle flaskene i en ølkasse.
 • Ølspillet (2008): Sistemann til å drikke opp ølflasken får elektrisk støt.

Pirum på utenlandsturné

 • Finland (1976)
 • Island (1978)
 • Sveits (1983)
 • Karibien (1988)
 • Frankrike og Sveits (1994)
 • Island (1996)
 • Frankrike (1998)
 • Portugal (2000)
 • Tsjekkia og Polen (2002)
 • Tyskland og Frankrike (2004)
 • Baltikum (2006)
 • Kina (2008)
 • Balkan (2010)
 • Marokko (2012)
 • Thailand (2014)

turne

 Pirum på turné i Karibien i 1988.

Sentrale sanger

 Ur vägen
Mange forbinder Pirum med sangen «Ur vägen», hvis første vers har vært korets faste inn- og uttogsmarsj siden 1985. Før dette ble i hovedsak «Intrada marcato pirumensis», skrevet av Trygve Hoff i 1969, brukt som inntogsmarsj.

Det lystige og raske tempoet skjuler det faktum at «Ur vägen» egentlig er en begravelsesmarsj, hentet fra samlingen «Fredmans sånger» av Carl Michael Bellmann (1740-1795). Sangen var opprinnelig en del av stamrepertoaret til TSS.

Ur vägen, ur vägen!
För gamla Schmidtens bår
Här ligger hjälten bland de stumma
Sorgpukor trumma, Mumla och brumma
Kling klang, kling klang
Hej, klinga och gutår!

Av veien, av veien!
For gamle smedens båre
Her ligger helten blant de stumme
Sorgens pauker slår, mumler og brumler
Kling klang, kling klang
Hei, klinger og skåler!

Mona
Av alle sanger på Pirums repertoar, har tangoen «Mona» en spesiell plass i korets hjerte. Arrangementet er basert på en plateinnspilling fra 1930, der den svenske smørsangeren Sven-Olof Sandberg synger overbevisende på norsk. Etter urfremførelsen under UKA-73 har sangen blitt sunget av alle Pirum-årganger, gjerne med stor innlevelse på slutten av en konsert. I 1995 ble sågar «Mona» fremført i bryllupet til tidligere Miss Universe-vinner Mona Grudt. Like kjær som selve sangen er korets kopi av den originale plateinnspillingen.

Takk for mæ
Det blir sagt at «kor er en hobby – Pirum er en livsstil», og det kan være lurt å slutte mens leken er god. Dagens regler sier at du kan være pirumitt i mellom to og fem år, eller maksimalt to UKEr. De fleste medlemmene er med i to eller tre år. For mange betyr avskjeden med Pirum også et farvel til studietiden. Sangen «Takk for mæ», skrevet til Tre små kineseres melodi «Berømt», uttrykker dette vemodet.

Uavhengig av pirumitter som kommer og går, varer en Pirum-årgang fra starten av et UKEår til slutten av det neste. Årgangen Pirum-15 varer altså fra januar 2015 til gravølet i desember 2016, når Pirum-17 overtar.

Pirum Extro og Gammelhjæmmet
En gang pirumitt – alltid pirumitt. Sangen «Pirum Extro» ble skrevet for Pirum av TSSeren Tor Halmrast i 1973, og etterhvert brukt som avslutningsnummer under mange av korets opptredener. Etter at sangen forsvant fra det vanlige repertoaret, har tittelen blitt et samlebegrep på alle som tidligere har vært med i Pirum.

De fleste av disse eks-pirumittene er også aksjonærer i Pirums Gammelhjæm, et selskap som siden 1978 har jobbet for å etablere et eget aldershjem for pensjonerte pirumitter. Blant de absolutte kravene til denne institusjonen finner vi «gubber og konjakk i samme skap» samt «qvindelig betjening». Til tross for at selskapet har avholdt generalforsamling hver UKE siden 1981, er tomtespørsmålet fortsatt uavklart.

Notable plateutgivelser fra Pirum Productions

 • Pirum Recorded Wild (1977)
 • Pirum Recorded Wilder (1979)
 • Brede seil (1986)
 • Jubileum (1990)
 • Svett (1994)
 • Bolla Heimsins (1996)
 • Nyter livet (1999)
 • Ur vägen (2007)
 • Hvem er det? (2012)
Reklame