Damenes tale under Romerike folkehøgskoles nyttårsball 2005:

Hva ville menneskene være uten kvinner?

Sjeldne, meget sjeldne.

Den som uttaler seg så sannferdig om det motsatte kjønns nøkkelrolle i menneskehetens utvikling, er den amerikanske forfatteren Mark Twain. Mest kjent er han vel for sine ungdomsbøker fra sørstatenes USA, der vi blant andre får møte ugagnskråka Tom Sawyer.

I romanen med samme navn forelsker Tom seg hodestups i Becky, den nye jenta i klassen, og sjarmerer henne i senk. Det blir til og med snakk om forlovelse, før det viser seg at hans hånd allerede er lovet bort til en annen. Bedrageriet ender naturlig nok i snørr og tårer. Men istedenfor å legge seg flat, går Tom i forsvar for sitt andre grads flerkoneri.

Denne gutten vet tydeligvis ikke å te seg i en dames selskap.

Det er da jeg som representant for heterogene kjønnskromosomers forbund tenker: Gjelder ikke dette til syvende og sist de fleste av oss? For hvem av herrene i salen kan egentlig, med hånden på hjertet, si at de befinner seg på toppen av læringspyramiden når det gjelder mysteriet som er kvinnen?

Nettopp.

Og årsaken er innlysende: Vi lærte aldri dette på skolen. Det er ingen her som kan skryte av et godt skussmål i kvinnefag, eller en toppkarakter i menslære. Selv om jeg er kompis med mange jenter, føler jeg ikke på langt nær at utdanningssystemet har lært meg nok om kvinnen. Riktignok finnes det et universitetsstudium i kvinne og kjønn, men etter en rask kikk på det faglige innholdet er konklusjonen at dette programmet øker frykten for kvinnen heller enn forståelsen.

Ethvert tiltaksfullt menneske ser at det må en reform til, og ikke bare det: Alle som en eller annen gang har krysset spor med en kvinne vet at et fattig studieprogram ikke kan romme alle hennes sagnomsuste områder. Nei, her må det en hel fagkrets til. Derfor er det en ære å kunne presentere…

…kvinneuniversitetet.

For først å berolige alle med dårlig samvittighet fra videregående nevner jeg at eneste inntakskrav er generell kvinnekompetanse. Det vil si at du må kjenne igjen en kvinne når du ser en. Dette kan høres enkelt ut, men juryen har flere eksempler på folk med skittent rulleblad fra opptaksprøven.

Neste utfordring er xx-phil. Under disse forelesningene gis det nemlig en innføring i store kvinnemysterier, så som orakelet i Delfi og jomfrufødsel. Målet er å slå fast at skillet mellom tro og viten også angår kvinnen. Visse fenomener kan forklares med fornuften, andre ikke. Så gutter, det gjelder å kjenne sin egen begrensning.

Etter forberedende velger man studium etter interesse og evner. Studentene som slår inn på det filologiske spor, kommer tidlig i kontakt med kvinnens språk. For tiden har en større kommunikasjonsbedrift en reklamekampanje i form av ordbøker for ulike sosiolekter gående. En av disse, ”Ordbok for menn”, blir en godt kjent med i løpet av de filologiske kvinnestudieprogrammene. Her defineres for eksempel kompis: «Uinteressant gutt. En du ikke trenger være sjalu…»

Eh, dette er jo en veldig tidlig utgave.

Har du større sans for tall enn bokstaver, er Institutt for teoretisk PMS-fysikk midt i blinken for deg. I forrige uke fant et stort gjennombrudd sted da forskere klarte å regne seg frem til når menssyklusen til en gitt kvinne vil finne sted i januar 2014.

Når vi blir presentert for slike utrolige resultater er det lett å tenke at det ikke kan gjenstå stort før kvinnen er fullt utforsket. Enorme jaktmarker ligger derimot og venter. Det gjør selvfølgelig også eksamen. Men klarer du denne kan du stolt smykke deg med tittelen ”bachelor” – eller ”ungkar” på engelsk. Denne graden må sies å være et moralsk minstekrav når du skal ut og søke jobb.

Kanskje kan kvinnen en vakker dag leses som en åpen bok. Trolig ikke. Kanskje er det heller ikke meningen. La oss derfor utbringe en skål for de frukter kunnskapens tre hittil har skjenket oss menn – i dobbel forstand – for glem nå ikke, kjære damer:

En dame er en kvinne som får mennene til å oppføre seg som herrer.

Reklame