scarab

Utdrag fra tale på urpremieren av UKErevyen:

Årets UKEnavn, som også er navnet på revyen, er som kjent ”Skabaré”. UKEnavnet er en av UKAs best bevarte hemmeligheter, nest etter selve programmet, og skal tradisjonen tro ha tre stavelser og like mange betydninger, hvorav en fjollete. I år har imidlertid forfatterkollegiet klart det umulige, nemlig å finne på et UKEnavn som har tre plausible forklaringer.

For det første er årets revy en kabaret i god, gammeldags pariserstil. Produksjonsapparatet har latt seg inspirere av det sagnomsuste Moulin Rouge, en heftig omgang charleston samt en halv flaske absint. For det andre er ”Skabaré” et uttrykk for tiden vi lever i, der vi skal være så effektive at vi i praksis ikke får noen ting gjort. Vi skal bare sjekke Facebook, e-post og Twitter før vi begynner med det vi egentlig har satt av dagen til. Og for det tredje er ”Skabaré” en artig feilstaving av skarabé, eller pilletrillerbille som vi sier på norsk.

Vet alle forresten hvordan en skarabé ser ut? Det er en svart, ovalformet og tykk bille med kraftige vinger og horn, typisk kjent fra egyptiske hieroglyfer. Dere har mest sannsynlig sett den, hvis ikke kan dere studere revyplakaten litt nøyere. I antikkens Egypt var nemlig skarabeen et symbol for Khepri, soloppgangens gud. Soloppgangen er åpenbart et annet ord for morgendagen, og fordi solen er så viktig for livet her på Jorda ble skarabeen naturlig nok et av de mest hellige symbolene for egypterne.

Hvorfor akkurat pilletrillerbillen ble tolket som et tegn på solen har en ganske enkel forklaring. Billen legger eggene sine i kuler med gjødsel som den triller selv. Egypterne så på denne aktiviteten som en analogi til solens gang over himmelen, og skarabeen ble tillagt egenskaper som hjertevarme, pågangsmot, livsstyrke og glede fordi den skjøv andre foran seg selv. Billen ble altså et bilde på kraften som skjøv solen over himmelhvelvingen. Dermed ble den også et bilde på gjenfødelse, fordi solen står opp på ny hver morgen til tross for at den forsvant bak horisonten i går.

Det er lett å se parallellen mellom skarabeen og UKA. UKA er også en gjeng individer som skyver fellesskapet foran seg selv, en gjeng med pågangsmot og glede som gjør fremtiden lys. Dere gir UKA energi, for uten energi er det ingenting som skjer, og jeg vil faktisk gå så langt som å si at det er hundrevis av små strålende soler som utgjør årets UKEfunksjonærer. Fortsett på samme måte videre i livet, så er jeg sikker på at det vil gå dere godt!

Reklame