Utdrag fra tale på Jentedagen 09:

Noe av det første du skjønner når du som gutt begynner å studere, og som du stadig blir minnet på gjennom hele studiet, enten du er fysikkstudent, NTNUI-medlem eller jobber med UKA, er  hvor flott det er å henge sammen med jenter som også studerer. Dette snakker vi gutta om hver dag, i pausen på forelesning, i kantina, på lesesalen og naturligvis også på den ikke fullt så kjente Guttedagen. Ingenting blir liksom det samme når du først har møtt ei jente som studerer.

Som så mange ganger før er det vanskelig å sette noen forklarende ord på fenomenet. Vi observerer ganske enkelt at det er sånn, og prøver etter beste evne å lage en hypotese som passer. Trolig ligger mye av hemmeligheten i alt jenter som studerer får til.

For eksempel trenger ikke jenter som studerer å kjøpe den siste kalde og tørre baguetten i kantina fordi de har med seg sin egen middag i en tupperwareboks. Den varmer de opp i mikrobølgeovnen satt ut spesielt for jenter som studerer, den må jo være det – ingen gutter som studerer har med seg sin egen middag i en tupperwareboks, og så påstår de at neida, det tar ikke så lang tid å lage sin egen middag. Det tar visstnok heller ikke så lang tid å putte den i en tupperwareboks.

Ja, særlig.

Jenter som studerer kan også fortelle deg om funn fra andre fagkretser som får det til å spille en rolle hva som er opp og ned på et elektron som spinner. De kan bruke en hel kveld på å forklare hvordan visse hunkjønnsmuslinger blir tvekjønnet i møte med miljøgifter, og derfor ikke lenger er avhengige av hannen. Dette kan de gjøre uten at du blir fornærmet…før du kommer hjem.

Det er da du innser at det aldri vil bli deg og henne.

Også en del av de tingene jenter som studerer ikke gjør er bra. De får blant annet ikke mødrene sine til å ringe for å sjekke om søknaden til Samordna opptak er korrekt utfylt. Dette vet jeg fordi jeg kjenner ei jente som jobber på opptakskontoret.

Noen jenter som studerer kommer fra en liten plass og har en sjarmerende dialekt. Andre kommer fra en stor by og mener lyskryssene i Trondheim fungerer på en latterlig måte. Ganske mange kommer fra Vestlandet, spiller fele og har en eldre kjæreste hjemmefra som du ikke tuller med. Men alle går de på spinning. Hva nå det enn innebærer.

Ja, det er i sannhet noe helt eget ved jenter som studerer. Det kan alle gutter som noen gang har studert skrive under på. I gamle dager var det etter sigende en fordel med jenter som kom fra en velstående familie. For min del kan familien være så velstående den bare vil – har ikke jenta minst 144 000 kroner i gjeld til Lånekassa vil ikke forholdet fungere.

På vegne av alle guttene som studerer i Trondheim, også dem dere skal begynne sammen med til høsten, vil jeg gratulere med studievalget og ønske velkommen til byen. Dere har en fantastisk tilværelse foran dere, ikke minst med UKA i horisonten, så unn dere litt tid til å finne dere til rette og ikke la dere skremme av matte 1.

Reklame